Upoznajmo voditelja projekta Vatroslava Babića

Prvi mjesec u 2021. rezervirali smo kako bi predstavili voditelja projekta Zaželi-žene za zajednicu. Vatroslav Babić, u svojoj zajednici dobro znan kao Vatro, ispričao nam je štošta o udruzi Starci 2001, koja je nositelj projekta, o tome što je utjecalo da se udruga odluči za prijavu ovog projekta, ali i ponešto o sebi, svojim hobijima i planovima za budućnost.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Molim Vas da ukratko predstavite rad Vaše udruge? Koje su primarne aktivnosti koje provodite?

Udruga za integraciju glazbene kulture mladih “Starci 2001” postoji od 2009. Udruga broji 23 člana, a posebno smo ponosni na Festival RockStarci, koji se ove godine, sredinom srpnja, održava po dvadeset prvi put. Zbog pandemije korona virusa, 2020. godine festival nije održan ali smo, u prostoru udruge, uspjeli realizirati podcast s grupom Let 3 i Dadom Topićem, te ih objavili putem stranice https://starci2001.hr/ i https://www.facebook.com/rockstarci.

2018. godine, u suradnji s Općinom Staro Petrovo Selo, krenuli smo u provedbu projekta “Centar za edukaciju nezaposlenih osoba- Staro Petrovo Selo” u trajanju od 18 mjeseci. Kroz projekt je prošlo 36 nezaposlenih osoba od kojih se uspješno zaposlilo 12 osoba. U ožujku 2020. godine projekt je proveden, a u međuvremenu smo aplicirali na natječaju Europskog Socijalnog Fonda za provedbu projekta “Zaželi- faza II”, te od rujna 2020. godine, na području Općine Staro Petrovo Selo samostalno provodimo projekt “Zaželi- žene za zajednicu”, kroz koji zapošljavamo 15 žena u trajanju od 12 mjeseci. Svaka žena obavlja posao gerontodomaćice kod 6 osoba u potrebi (osobe starije od 65 godina). Sam projekt traje 18 mjeseci.

Osim aktivnosti vezanih za projekt, redovno pratimo natječaje srodne našem području djelovanja, te pokušavamo stvoriti što bolje financijske i materijalne uvjete za rad udruge, a posebnu pažnju posvećujemo pripremi Festivala RockStarci 2021, koji će se održati sredinom srpnja. Možda je bitno spomenuti kako je festival prepoznalo i Ministarstvo kulture RH, te ga djelomično financira.

U pripremi natječaja surađujemo i s ostalim udrugama s područja Općine Staro Petrovo Selo, te smo kroz natječaj Hrvatske glazbene unije “Jer svirati se mora”, a u suradnji s Enduro klubom Staro Petrovo Selo osigurali sredstva za produkciju koncerta grupe Opća Opasnost na manifestaciji Enduro moto parti, u sklopu dana Općine Staro Petrovo Selo. U suradnji s KUD-om Tamburica SPS i povodom 50 godina KUD-a, provest ćemo mali projekt “Tamburica na 220 volti” u vidu još jednog podcasta, a sredstva smo namakli putem natječaja Tradicional, Hrvatskog Društva Skladatelja.

Molim Vas da sebe predstavite – ime i prezime, uloga na projektu, opis posla?

Vatroslav Babić- voditelj projekta, upravljanje svim projektnim aktivnostima

Što Vam se najviše sviđa kod rada na projektu?

Veseli me rad u udruzi i osjećaj da mogu nekome pomoći. Posebno mi je drago što mogu raditi u Starcima u prostorijama udruge, koje smo kroz godine pomalo obnovili i doveli u stanje funkcionalno za provedbu projekta.

Koji su Vaši hobiji?

Volim dobru glazbu svih žanrova, a glazba me prati od malih nogu. Dakle ona standardna priča od Beatlesa i Stonesa pa nadalje. Mi u Starom Petrovom Selu smo imali tu sreću, da se kroz tamburaški orkestar OŠ Ivan Goran Kovačić neposredno sretnemo s žičanim instrumentom i sudjelujemo radu orkestra, gdje su se već, po hodnicima čule teme svjetskih hitova. U to vrijeme stigle su i prve ploče i kazete, a i često smo na igralištu u Starom Petrovom Selu dočekivali rock grupe s područja cijele bivše države. Nakon toga neki od nas, poput mene, osnovali smo manje i više uspješne bandove, a glazbena priča traje do danas kroz udrugu i Festival RockStarci, a od nekad velikog ljubitelja sporta, ostalo mi je samo hodanje (smije se).

Što Vas je ponukalo na prijavu ovog projekta, koje ste potrebe prepoznali? Koji su ciljevi projekta i očekivani rezultati? Kako trenutna situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 utječe na provedbu Vašeg projekta? S kojim se izazovima suočavate? Koje Vas aktivnosti čekaju u narednom periodu?

Prošle godine, u suradnji s općinom, smo proveli projekt “Centar za edukaciju nezaposlenih osoba-SPS”, te sam se osobno osposobio za provedbu nešto zahtjevnijeg projekta. Nakon toga tražili smo natječaj za projekt koji bi mogao biti koristan za područje naše općine.

Ponukani potrebama starijih osoba s našeg područja, prijavili smo se na natječaj Europskog socijalnog fonda  “Zaželi faza II”., i bili pozitivno ocijenjeni te prihvaćeni za provedbu. Tako se sad na području općine provode dva projekta “Zaželi” i na taj način zapošljava 30 žena, a vodi se briga o 180 osoba starijih od 65 godina kroz redovno obilaženje zaposlenica.

Smatram da ćemo, bar neko vrijeme, pozitivno utjecati na smanjenje nezaposlenosti, socijalne isključenosti i obiteljima zaposlenih osigurati primanja, a krajnjim korisnicima osigurati potrebnu brigu u vidu psihosocijalne potpore i pomoći u kućnim radovima i na taj način doprinijeti kvaliteti života na području općine.

Moram priznati kako nas u provedbi projekta pomalo ometa situacija s pandemijom korona virusa i da smo, za vrijeme visokog broja oboljelih, bili prisiljeni donijeti odluku o privremenoj obustavi posjeta zaposlenica, te smo potporu pružali telefonski i eventualno u odlascima u dućan ili po lijekove i slično. Sad obavezno nosimo maske i koristimo dezinfekcijsko sredstvo, te na sastancima upozoravamo na opasnost bliskog kontakta. Redovno pratimo upute stožera i prilagođavamo se situaciji.

Imate li neku poruku za kraj?

Posebno bih pozdravio sve koji, na bilo koji način, podnose teret korona krize i potresa u Petrinji.

Za kraj ipak nešto vedrije. Pratite nas na https://starci2001.hr/, da se vidimo na Enduro moto partiju i RockStarcima 2021.

Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda,  Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.