Upoznajmo korisnice na projektu Zaželi-žene za zajednicu

Ovaj mjesec upoznajemo prve tri korisnice zaposlene na projektu, Mariju, Martinu i Miricu iz Starog Petrovog Sela.

Marija Satinović

Marija Satinović je domaćica i živi u Starom Petrovom Selu. Prije nego se zaposlila na projektu bila je nezaposlena dvanaest godina. Kod ovog projekta najviše joj se sviđa to što može pomagati osobama koje nisu u mogućnosti neke poslove obaviti sami. Kaže kako joj je od svega najljepši osmijeh i zahvalnost koju od krajnjih korisnika dobije nakon obavljena posla. Poslove koje najčešće obavlja kod svojih korisnika su dostava namirnica, kuhanje, čišćenje.

Marija kao najveću korist ovakvih projekata vidi u tome da stariji i nemoćni dobiju pomoć kako bi u svojim godinama mogli zadržati kvalitetu života, prvenstveno što se tiče higijene kućanstva i kvalitetne prehrane, a puno im znači i druženje, jer su neki od njih najčešće sami i vrlo usamljeni.

Od hobija Marija navodi heklanje i vožnju biciklom, a voljela bi nastaviti raditi na ovakvom projektu i u budućnosti ako joj se pruži prilika.

Martina Rukavina

Martina Rukavina dolazi iz Starog Petrovog Sela. Martina je dosta radila na svom osposobljavanju, pa se tako u Pučkom otvorenom učilištu AMC Nova Gradiška osposobila za zanimanje njegovateljice, a Pučkom otvorenom učilištu „Libar“ U Slavonskom Brodu, osposobila se za zanimanje sobarice.

Kao radno iskustvo navodi sezonske poslove u hotelima na Jadranu na poslovima sobarice i pomoćnog osoblja u kuhinji, te poslove čuvanja djece u inozemstvu.

Prije nego se zaposlila na projektu, Martina je bila nezaposlena tri godine.  Martina je sretna što se uspjela zaposliti na ovom projektu unatoč pandemiji Covida-19 i što stječe jedno novo radno iskustvo. Smatra da je velika korist ovih projekata ta što se starijim mještanima pruža prijeko potrebna pomoć. Martina kod svojih korisnika najviše obavlja poslove održavanja čistoće, pripremanja obroka, pripremanja i donošenja ogrijeva, dostave namirnica i lijekova, pružanje psihosocijalne podrške kroz druženje i razgovore uz napomenu da uvijek mogu računati na nju,  što njima jako puno znači.

Od hobija navodi crtanje, vožnju motorom, igranje badmintona, vježbanje, plivanje, te slušanje glazbe koja ju umiruje i opušta i bez čega ne bi mogla.

Mirica Vuković

Mirica Vuković dolazi iz Starog Petrovog Sela. Mirica je odrasla u maloj sredini gdje se nije smatralo uobičajenim da žena odlazi od kuće raditi, pogotovo ako ima dvoje male djece. Budući da djeca brzo odrastu i više ne trebaju fizičku, već financijsku pomoć, Mirica se ipak odlučila pokušati zaposliti kako bi im pomogla financijski, prekvalificiravši se u kuhara. No, kako u životu nikad ne bude onako kako si zamišljamo, Mirica se umjesto kuharstvu na četiri godine posvetila njezi drage joj osobe.

Mirica svojim korisnicima najčešće pomaže prilikom kuhanja i čišćenja, a kad je neki svetac i ne radi se, Mirica sa svojim korisnicima peče kolače, što joj je ujedno i hobi, te se istim bavi u slobodno vrijeme. Na pitanje što je najveća vrijednost ovog projekta Mirica odgovara da je to osmjeh na licima krajnjih korisnika nakon što im se pruži pomoć u obavljanju onih radnji  koje su im do tad predstavljale poteškoće.

Mirica bi baš poput svojih kolegica Martine i Marije, voljela nastaviti raditi na ovakvom projektu i dalje.


Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda,  Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.