Upoznajmo korisnice na projektu Zaželi-žene za zajednicu

Nakon što smo probili led i upoznali prve tri gerontodomaćice zaposlene na projektu, došao je red da upoznamo i ostale.

Ovaj mjesec upoznajemo Slavicu Laktić iz Godinjaka, Brankicu Arić iz Gornjih Crnogovaca i Ivanku Merek iz Starog Petrovog Sela.

Slavica Laktić

Slavica Laktić dolazi iz Godinjaka. Po zanimanju je pomoćna kuharica. Slavica je svoje radno iskustvo stekla na ugostiteljskim poslovima, a prije nego se zaposlila na ovom projektu bila je nezaposlena dvije godine. Kako bi ispunila svoje slobodno vrijeme, Slavica voli voziti bicikl, što navodi i kao svoj hobi. Kod ovog posla najviše joj se sviđa što starijim mještanima u svojo zajednici može pomoći pri obavljanju kućanskih poslova, ali i podružiti se s njima uz čašicu razgovora.

Slavica je sretna što je nakon 2 godine koliko je bila nezaposlena napokon dobila posao kojim je jako zadovoljna i ako joj se pruži prilika, i nakon završetka projekta, voljela bi nastaviti raditi ovaj posao.

Brankica Arić

Brankica Arić dolazi iz Gornjih Crnogovaca. Po zanimanju je tekstilni tehničar. Pod radno iskustvo Brankica navodi posao spremačice na Ininoj benzinskoj postaji i u banci. Prije nego se zaposlila na ovome projektu Brankica je bila nezaposlena oko godinu dana.

Brankica ne skriva zadovoljstvo svojim novim poslom, a na poslu joj se najviše sviđa to što nakon obavljena posla vidi sreću i osmjeh na licima svojih korisnika. „Mnogi od njih žive sami i puno im znači moja pomoć u kući, a još više druženje i razgovor“, navodi Brankica.  

Kod svojih korisnika Brankica najviše obavlja poslove pripreme obroka, održavanje kućanstva, dostava namirnica i lijekova, plaćanje računa, donošenje vode i ogrijeva. Velika im je podrška kroz druženje i razgovor, što njima jako puno znači.

Za hobi Brankica baš i nema puno vremena jer čuva svoju unučad, a kad ga uspije naći onda hekla.

Brankica najveća korist kod ovakvih projekata vidi u tome da stariji mještani dobiju pomoć koja im je jako potrebna.

Ako joj se pruži prilika voljela bi i u budućnosti nastaviti raditi na ovakvom projektu.

Ivanka Marek

Ivanka Marek dolazi iz Starog Petrovog Sela. Prodavač je po struci, ali se naknadno prekvalificirala za računalnog operatera u Sisku, te za njegovateljicu u Novoj Gradiški. Duži niz godina radila je u

struci kao prodavač, ali joj je oduvijek bila želja raditi s ljudima u potrebi. Ta želja ostvarila joj se kad je prije 12 godina završila „njegovateljstvo“,  te se zaposlila u domu za starije i nemoćne osobe. Osim u Hrvatskoj, Ivanka je radila u domu za starije i u Austriji. Ivanka ističe kako joj je rad u Austriji donio jedno veliko radno iskustvo i osobni razvoj.

„Naučila sam kako izbalansirati život kod kuće i život u tuđini, biti ¨član¨ tuđe obitelji, snalaziti se u raznim situacijama s ljudima sa i bez liječničke pomoći, naučiti jezik da mogu ići u pratnju s bolesnikom i opisivati stanja pacijenta liječnicima u bolnici. Biti oslonac sam sebi i biti jak“, prepričava nam Ivanka svoje iskustvo rada u inozemstvu.

Prije ovog projekta Ivanka je bila  nezaposlena 4 godine. Jako je sretna što je dio ovog projekta i što radi s poznatim joj ljudima iz njezine zajednice.

„Svi moji korisnici su različite dobi, potreba, zdravstvenog stanja i svjetonazora, ali meni svi jednako

dragi, poznajemo se i vezani smo oduvijek, jer smo svi iz istog mjesta“, kaže Ivanka.  

Ivanka kod korisnika obavlja sve potrebne kućanske poslove, nabavku potrepština, pomaže korisnicima pri rješavanju, kako ih ona zove: „raznih birokratskih nedoumica“, te potreba vjerskog karaktera. Krajnji korisnici, pogotovo onih iz samačkih kućanstava, imaju veliku potrebu za razgovorom i druženjem. Ta je potreba još veća u ovom vremenu pandemije. Ivanka se uvijek rado podruži s njima, a najveća joj je nagrada sjaj u njihovim očima i osjećaj da im je u život unijela osjećaj da nisu sami i prepušteni sebi.

Ivanka ima mnoštvo hobija, a neki od njih su: razne tehnike bojanja, fotografija, ukrašavanje svega i svačega, radovi u voćnjaku, vrtu, cvijetnjaku, uz omiljenu glazbu, šetnje prirodom i čitanje knjiga.

„Ovaj i slični projekti su po meni od velikog značaja za društvo u cjelini. Sve je više starije populacije, koja je u ovo vrijeme pandemije izrazito pogođena time i često smo im mi većinom jedini „most“ i „veza“ sa svijetom.  Definitivno podržavam takve projekte, jer tek kad sudjelujemo u njima onda uviđamo kakve sve probleme naši korisnici imaju“, zaključuje Ivanka.

Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda,  Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Trajanje projekta je 18 mjeseci.