Partnerstvo na projektu “Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada”

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška partner je na projektu “„Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada, UP.01.2.0.04.0021“ čiji je nositelj Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B”. Zajedno s nama, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općina Vrbje, Općina Staro Petrovo Selo i Udruga za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.

Projekt se provodi na području Brodsko-posavske županije od 6. srpnja 2021. godine, a traje ukupno 24 mjeseca. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%).

Cilj projekta je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje.

Mlade NEET osobe su osobe do 29 godina starosti koje se ne nalaze niti u sustavu obrazovanja, niti na tržištu rada, niti se osposobljavaju. U EU trenutno predstavljaju najveći izazov u uključivanju u tržište rada ili sustav obrazovanja. Kao glavni razlog za to navodi se njihova nedostupnost, odnosno činjenica da ih postojeći sustavi ne mogu dovoljno dobro identificirati pa samim time i poduzeti određene mjere kako bi došlo do promjene njihova statusa. Broj NEET osoba raste s porastom godina, a mlade su žene izloženije tome da postanu dijelom te populacije, naročito one koje dolaze iz ruralnog područja.

Aktivnosti projekta uključuju osnivanje mobilnog tima koji čine street worker i youth worker koji se sastoji od profesionalaca, s mogućnosću uključivanja volontera; organiziranje treninga/edukacija koji će kroz neformalne metode obrazovanja razviti meke i transverzalne vještine naših korisnika_ica, redovno održavanje grupne i psihosocijalne podrške, izradu individualnih planova za svakog korisnika i mentorstvo, te na osnovu njega uključivanje u verificirane programe osposobljavanja sa svrhom stjecanja kvalifikacije koja će našim korisnicima_icama omogućiti radnu aktivaciju i uključivanje na tržište rada.

Projektne aktivnosti možete pratiti putem web i Facebook stranice nositelja projekta, kao i putem Facebook stranice projekta; a svi zainteresirani mogu kontaktirati nositelja projekta (Udruga Studio B) putem online kanala komunikacije kako bi se uključili u ovaj projekt.