Uručeni prvi paketi korisnicima_icama projekta

Udruga za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“ , kao nositelj projekta, u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i HZZ-om PU Slavonski Brod, već treći mjesec provodi projekt „Zaželi – žene za zajednicu“, koji za cilj ima osnažiti 15 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, s područja općine Staro Petrovo Selo, kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 90 najpotrebitijih korisnika.

Ovaj mjesec podijeljeni su paketi s higijenskim potrepštinama našim najpotrebitijim korisnicima_cama.  Potrepštine koje se nalaze u paketima omogućit će zaposlenim gerontodomaćicama lakše i učinkovitije obavljanje posla, što će bez sumnje rezultirati povećanjem kvalitete života krajnjih korisnika_ca usluge.

Usluga pomoći u kući koju pružamo je najekonomičniji i od starijih osoba najbolje prihvaćeni oblik društvene brige o njima. Na ovaj način omogućavamo našim krajnjim korisnicima_icama zadovoljavanje njihovih potreba u njihovom domu kako bi što duže, uz asistenciju, ostali živjeti u poznatom okruženju. 

Spomenuti paketi s higijenskim potrepštinama nabavljeni su od lokalnih dobavljača s ciljem poticanja lokalnog gospodarstva.

Prilikom podijele paketa, popričali smo s našim krajnjim korisnicima_cama kako bismo saznali početne dojmove. Reakcije na uslugu pomoći u kući bile su krajnje pozitivne, što ne čudi ako se osvrnemo na demografsko stanje općine u kojoj žive i manjak socijalnih usluga navedenog tipa.  

Naime, općina Staro Petrovo Selo se, kao ostatak ruralnih krajeva Slavonije, suočava s nekoliko socio-ekonomskih izazova uslijed nepovoljnog geografskog položaja, od kojih i s negativnim demografskim trendovima (starenje stanovništva i depopulacija). Prema popisu stanovništva iz 2011. g. u općini Staro Petrovo Selo živi više od 1069 starijih od 65 godina, a njih čak 416 u samačkim kućanstvima, a vjerujemo kako se taj broj uslijed povećanih migracija mladih ljudi s tog područja i povećao.

Usluga pomoći u kući koja je zahvaljujući ovom projektu omogućena za čak 90 starijih i nemoćnih žitelja općine, uvelike doprinosi povećanju kvalitete njihova života, ali i povećanju svijesti zajednice o potrebi takvih i sličnih usluga.

Projekt „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“, sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda,  Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.